Tekrar yemek daveti için 50 metre ötedeki çeşmeye gittiğimzde bayan Vivian'ın yıkadığı taze fasülye ve kabakları Bay Walter poşete koyuyor,altından delik açılmış poşete koyduğu fasülyeleri sallayarak suyunun "sırkmasını" sağlıyordu. Bay Walter, -içi azda olsa- bayan Wivian'ın yıkadığı fasülye ve kabak dolu poşeti sallarken fasülyeler yere saçılmaz mı? Tam sırası. Çeşmenin üst tarafında, Köse tarladaki taraktöre kesilmiş ağaçları yükleyenlere nazaret eden babamı göstererek; "Boşa uğraşmayın.Amca sizi yemeğe davet ediyor" dedik.. Biraz tereddüt biraz şaşkınlıkla, kendi aralarında konuşup, anlaştılar. Nereye gideceklerini sordular, söyledik. Ve karar verdiler. "Yemek yemeyiz.Sadece çay içeriz.." O halde anlaştık.Bay Walter, sür arabayı Sadıkağanın eve. Harman yerine geldiğimizde, evi mi açık havayı mı tercih edeceklerini sorduk. Onlar açık havayı tercih ettiler. O halde en uygun yer Şeker Pınarı başı. Hemde ağaçların serinliği var. Hatıce hamın, çay ve beklenmeyen tanrı misafirlerine ikram için kolay yiyecekler hazırlığına çoktan koyulurken, "Buyurun Şeker Pınarı'na" dedik. Önce Codaroğlu ailesinin en küçüklerinden Recep, sandelye için koştururken imdadına sonra Samet yetişerek iki sandelyeyi kapıp Şekerpınarı'na yerleştirdiler. Bizde zaten Şekerpınarı'na gelmiştik..
ŞEKER PINARI ve "Turfan' daki uygarlık harikası Karız kanalları"
Şeker Pınarı
Şeker Pınarı
Türkçenin Diriliş Hareketi TDH, Davut Dağli ve Fatih Kazancı ile birlikte.
2500 YIL ÖNCEKİ TÜRK TANSIĞI UYGUR KARIZLARI
Karız: Eşsiz bir yeraltı su ark dizgesidir.
2500 Yıl önce Uygur Türkleri; yer çekiminden başka bir kuvvet kullanmadan ve yerin altından suyu; Tanrı Dağlarının doruklarından başlayıp Turfan bölgesine kadar uzanan ve bu anda Taklamakan Çölü'nün 60 km. boyunca 110 m. altından geçiren ve toplamı 5100 km. uzunluğundaki karızları yapmışlardır. Bu koca yapıt, bugün için bile çok güzel bir ölçmenliktir.
Bir başka deyişle:
Şimdiye dek, kendilerinde "Kent Eli Olgusu" bile bulunmayan batılılarca; Türklerin, karakıl çadırlarda yaşayan ilkel göçebe topluluklar olduğu sanılıyordu. Oysa; 2500 yıl öncesi oluşturulan Uygur Karızları Türklerin, o tarihlerde yerleşik kent ekininden oldukça ileri gittiklerini ortaya çıkarmaktadır.
BİZ; 2500 yıl önce bile, çöl ortasında "TURFAN'da SEBZE VE MEYVE" yetiştirebilen bir toplumun üyesiyiz.
Gurur duyuyorum...
Karız: Eşsiz bir yeraltı su ark dizgesidir.
2500 Yıl önce Uygur Türkleri; yer çekiminden başka bir kuvvet kullanmadan ve yerin altından suyu; Tanrı Dağlarının doruklarından başlayıp Turfan bölgesine kadar uzanan ve bu anda Taklamakan Çölü'nün 60 km. boyunca 110 m. altından geçiren ve toplamı 5100 km. uzunluğundaki karızları yapmışlardır. Bu koca yapıt, bugün için bile çok güzel bir ölçmenliktir.
Bir başka deyişle:
Şimdiye dek, kendilerinde "Kent Eli Olgusu" bile bulunmayan batılılarca; Türklerin, karakıl çadırlarda yaşayan ilkel göçebe topluluklar olduğu sanılıyordu. Oysa; 2500 yıl öncesi oluşturulan Uygur Karızları Türklerin, o tarihlerde yerleşik kent ekininden oldukça ileri gittiklerini ortaya çıkarmaktadır.
BİZ; 2500 yıl önce bile, çöl ortasında "TURFAN'da SEBZE VE MEYVE" yetiştirebilen bir toplumun üyesiyiz.
Gurur duyuyorum...
Yüksel Çidem
Kaynak: Uygur Karızlarına Yolculuk-Araştırmacı Dursun Özden- Kaynak Yayınları
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10221135543648486&set=a.2892675006244&type=3&theater
TURFANDA DEYİMİ NEREDEN GELİYOR .....
Meyve ve sebzeler için "TURFANDA" bunlar deriz ya, bakın kökeni nereden geliyor?
Turfan, Doğu Türkistan'da (Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan, denizden 150 metre kadar aşağıda bir ovadır ...
Yazları son derece sıcak olan bu havzada çevredeki yüksek arazilere göre yaz erken gelir ve pamuk dahil bir tarım cennetinin oluşmasını sağlar.
Su, çevredeki dağlardan tarihi bir yapı olduğu iddia edilen yeraltı sulama kanalları vasıtası ile getirilir.
Su, sıcak ve güneşli bir hava olunca sebzeler de Turfan'da yetişiyor.
Kavun karpuz gibi bazı meyveleri yaz kış yiyebilirsiniz. Hepsi Sincan Bölgesi'ndeki Turfan'dan gelmektedir.)
Yeri gelmişken bahsedelim, bu yer altı sulama kanallarına “Karez” adı verilir ve Eski Türkler'den günümüze kalan önemli eserlerdendir.
M.Ö. 500 yıllarında yapıldığı tahmin edilen bu yapı yerin 100 metre altında, çölü 60 km aşarak TURFAN'a gelmektedir.
Böyle bir yapının yapılabilmesi için ileri düzeyde matematik ve yer bilimi bilgisi ile mühendisliğe ihtiyaç vardır .....
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Kaynak: Uygur Karızlarına Yolculuk-Araştırmacı Dursun Özden- Kaynak Yayınları
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10221135543648486&set=a.2892675006244&type=3&theater
TURFANDA DEYİMİ NEREDEN GELİYOR .....
Meyve ve sebzeler için "TURFANDA" bunlar deriz ya, bakın kökeni nereden geliyor?
Turfan, Doğu Türkistan'da (Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan, denizden 150 metre kadar aşağıda bir ovadır ...
Yazları son derece sıcak olan bu havzada çevredeki yüksek arazilere göre yaz erken gelir ve pamuk dahil bir tarım cennetinin oluşmasını sağlar.
Su, çevredeki dağlardan tarihi bir yapı olduğu iddia edilen yeraltı sulama kanalları vasıtası ile getirilir.
Su, sıcak ve güneşli bir hava olunca sebzeler de Turfan'da yetişiyor.
Kavun karpuz gibi bazı meyveleri yaz kış yiyebilirsiniz. Hepsi Sincan Bölgesi'ndeki Turfan'dan gelmektedir.)
Yeri gelmişken bahsedelim, bu yer altı sulama kanallarına “Karez” adı verilir ve Eski Türkler'den günümüze kalan önemli eserlerdendir.
M.Ö. 500 yıllarında yapıldığı tahmin edilen bu yapı yerin 100 metre altında, çölü 60 km aşarak TURFAN'a gelmektedir.
Böyle bir yapının yapılabilmesi için ileri düzeyde matematik ve yer bilimi bilgisi ile mühendisliğe ihtiyaç vardır .....
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
TÜRK MEDENİYETİNİN 2200 YIL ÖNCE TARİHE VURDUĞU DAMGA; KARIZLAR VE TURFAN…
Doğu Türkistan’ın Turfan bölgesinde yapılmış bir yer altı su şebekesi sistemi olan Karız Kanalları, dünya uygarlık tarihinin en önemli eserlerinden biri.
2 bin 200 yıl önce Türkler tarafından Tanrı Dağlarında eriyen karları, taraçalarla bir kanalda toplayarak, yazın buharlaşmasın, kışın donmaması için çölün altından toplam 6000 km. yapılan kanalla tarım alanlarına taşıyan Türk medeniyetin çocukları ne kadar gururlansa azdır..
2 bin 200 yıl önce Türkler tarafından Tanrı Dağlarında eriyen karları, taraçalarla bir kanalda toplayarak, yazın buharlaşmasın, kışın donmaması için çölün altından toplam 6000 km. yapılan kanalla tarım alanlarına taşıyan Türk medeniyetin çocukları ne kadar gururlansa azdır..
2200 yıl önce bu kadar ilginç ve muazzam bir su şebekesi, mühendislik temelli yapı yok.
Deniz seviyesinin altında olan Turfan vilayetinin merkezi olan Turfan şehri, su kaynakları bulunmayan ve iklimi son derece kurak bir bölgede bulunuyor.
Bölgedeki su sıkıntısından ötürü 2 bin yıl önce Tanrı Dağları’ndan Turfan istikametinde toplam uzunluğu 5 bin 272 kilometre olan yeraltı su kanalları inşa edilmesinin ardından bölge, Anadolu Türkçesinde kullandığımız Turfanda kelimesinin kökünü oluşturmuştur. Karız Kanalları Tanrı Dağları’ndan topladığı suyu 60 km çölün altından geçirerek Turfan’ daki tarım alanlarına götürür.
Deniz seviyesinin altında olan Turfan vilayetinin merkezi olan Turfan şehri, su kaynakları bulunmayan ve iklimi son derece kurak bir bölgede bulunuyor.
Bölgedeki su sıkıntısından ötürü 2 bin yıl önce Tanrı Dağları’ndan Turfan istikametinde toplam uzunluğu 5 bin 272 kilometre olan yeraltı su kanalları inşa edilmesinin ardından bölge, Anadolu Türkçesinde kullandığımız Turfanda kelimesinin kökünü oluşturmuştur. Karız Kanalları Tanrı Dağları’ndan topladığı suyu 60 km çölün altından geçirerek Turfan’ daki tarım alanlarına götürür.
Doğu Türkistan’ da yaşayan ve bölgenin temel halkı olan Türk soylu halkların başında gelen Uygurlar Türkleri tarafından yapılmıştır. Kanalın derinliği 110 metre den başlıyor. Kanallar çölün altından ağ gibi örülmüş. Aralıklarla açılan kuyular yardımıyla tarım alanları bu gün bile sulanmaktadır.
2200 yıldan beri Tanrı Dağları’ndan kar sularından elde edilen günlük 858 metreküp su, bu kanallardan taşınarak bölgede bu gün yaşayan insanların %30 su sağlamaktadır. Kısaca 1. 5 m. Yükseklik suya paralel yürüme yolları ve kanalın toprak üzerinden ulaşılabilen kuyuları ile hala insanlığa, hayvanlara ve bitkilere hizmet etmektedir.
Abdullah BUKSUR
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10158096066193216&set=pcb.10158096066588216&type=3&theater
2200 yıldan beri Tanrı Dağları’ndan kar sularından elde edilen günlük 858 metreküp su, bu kanallardan taşınarak bölgede bu gün yaşayan insanların %30 su sağlamaktadır. Kısaca 1. 5 m. Yükseklik suya paralel yürüme yolları ve kanalın toprak üzerinden ulaşılabilen kuyuları ile hala insanlığa, hayvanlara ve bitkilere hizmet etmektedir.
Abdullah BUKSUR
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10158096066193216&set=pcb.10158096066588216&type=3&theater