14 Eylül 2006

Sungurlu

Sungurlu Saat Kulesi Şehir merkezinde Ulu Cami yanında 1891 yılında Kaymakam Edip Bey tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Yozgat Saat Kulesi'ni yapan Yozgatlı Şakir Ustadır. Yapı kare prizma gövdelidir. Gövde silmelerle sekiz kata bölünmüştür. İkinci kat hariç, her katta, yuvarlak kemerli küçük pencereler yer alır. Kesme taştan yapılan kulenin en üst katında, dalgalı, saçaklı ahşap bir köşk, onun altında dört yönde yuvarlak saat kadranı, onun altında demir parmaklı balkon bulunur. Saat kulesi çelik halat ve 50 kilogramlık kovalar vasıtasıyla çalışmaktaydı. Bugün elektronik bir mekanizmaya bağlanmıştır. Kuleye kuzeye açılan yuvarlak kemerli kapıdan ahşap merdivenlerle çıkılır. Saat mekanizmasını Çorumlu İbrahim Usta isminde birisi tarafından yapıldığı, çanının ise Amasya'da görev yapan bir Alman Konsolos tarafından hediye edildiği söylenir

Tamda 12 Eylül günü "Netekim" general Kenan'a izafeten ismi değiştirilen EVREN Beldesi'nden(Yekbas'dan) geçtik

Eski ismi Yekbas olan Evren'in Höke Bağları ok meşhurdu. Adeta festival havasında büyük şenliklerle bağ buzumu yapılırdı. Höke Bağları'nda sadece Yekbas'ın bağları yoktu. Çevre köylerin hatta Çorum, Yozgat ve Ankara'dan insanların tapulu bağları vardı. Belkide bu yöne ile tek örnek köy idi Farklı köy ve illerin aynı yerde mülk alması, üretim yapması,buluşması bilenen bir şey değildi. Ancak Yekbas'ta durum bu idi. Kehribar gibi, bal küpü üzümleri ile dikkat çeken Yekbas,eskiden beri bağlı olduğu Boğazkale'den hep büyük olmuştur. Yekbas'ta, Höke bağlarında çok bağbozumu şenliklerinde bulunduk. Bir gün önceden gelerek bağ beklemek ve gece şenliklerine şahit olmak büyük bir zevk idi. Bu konuyla ilgili geniş anlatımı yazmayı planladığımız "Kır At" isimli romanda yer vereceğimizi belirterek, Yekbas'da ilkokul zamanına ait bir anımı paylaşlmak isterim. Okulumuz ve hocamızla Boğazkale'yi, Hattuşaş yerleşim yerilerini ve dini mekanları olan Yazılı Kaya'yı ziyaret ederek Yekbas'a geldik. Yekbas ilkokulu çok eski Bu ziyaret sırasında ilk defa İnönü maskına bu köyde rastladım.Resmi dairelerden Mustafa Kemal'in resimlerini indiren İnönü, okullara asılması için Mustafa Kemal yerine kendi kellesini göndermiş. Sarı renkli dairesel bir mağdene(para şeklinde ve pirinç olsa gerek) işlenmiş İnönü kabartması okulun deposunda "demirbaş" olarak duruyordu.. Bu maskın anlamını o dönemde kavrayamamıştık ancak sonraki dönemde ne anlama geldiğini iyice belledik.. Biraz önce Boğazkele Kaymakamlığı bahçesinde rastladığımız Evren Blediye başkanını orada bırakıp, "Netekim" biz tamda 12 Eylül'ün yıldönemende 12 Eylül günü Ankara'ya ulaşmak üzere Yekbas'dan şimdiki adı Evren Beldesi'nden geçip gidiyoruz. Posted by Picasa

30 yıl sonra Boğazkale'de ziyaret..Halim Yılmaz ve Boğazkale ekmeği

Alaca'dan ortaokul arkadaşım Halim Yılmaz, şimdi Boğazkale Sivil Savunma Müdürü olarak hizmet veriyor.
 Geçerken uğrayıp merhaba dememek olmazdı.
Saat 12'ye dakikalar var..
Habersizce kapısını çaldık.
 Günlük ilacını alırken yakaladık.
Bir çayını içtik.
 Hasret giderdik.
 Bu arada Halim'in yanında ekmekler dikkatimi çekti. Boğazkele ekmeği.. Halim Yılmaz öyleyin eve gidecek, coluk çocuk yemek için ekmek bekliyor olmalı..
Kendisinden iki tanesini bana vermesini istiyorum.
 O, "Olmaz hepsini sana vereceğim, ben yine alırım" diyor.
 Ekmek her yerde var. Ancak Boğazkele ekmeği farklı. Eskiden, çok ama çok tatlı idi.Ve çok geç bayatlardı. Hele iyi pişirilen kabuk kısmının kapattığı ve adeta tel tel ayrılan iç hamuru.. Kabuk ayrı tat, içi arı tat.
 Ekmeği hiç katıksız yiyebilirdiniz.
İsterseniz günlerce bekletir sonra ayrı bir tatla yerdiniz.
Bayatlamak!..
Boğazkale ekmeği için söylenecek bir söz değildi..
Sağ olsun her zamanki gibi alicenaplık gösteren Halim, tüm ekmeklerini bize verdi.
 Yolda,çoğu Kıcıklı -Yüksekyayla-gençlerden olan ve münibüsdeki yol arkadaşlarımıza sadece ekmek ikram ettik ki gençler meselenin farkına varsınlar.
 Ekmeği tadanlar, güzelliğinde birleşti. Ancak yine de çok güzel olmasına rağmen eski tadından fire vermişti. Yoksa bana mı öyle geldi?
 Bu arada Halim Yılmaz kim diyenler olabilir?
Halim Yılmaz, aslen Hışır'lı..
 Bizim köyün ilk öğretmenlerinden yedek öğretmen olarak gelen Ali Yılmaz'ın ve Alaca'da herkesce bilinen Berber Ahmet'in kardeşi..
Alaca'da bizim köye eskiden yaya gelinen yol üzerinden, Hüseyin Gazi edresesi yönünde "Söğüt özüne "doğru  Set'i geçince evleri vardı.
Yıl1972 demek ki tam34 yıl olmuş bu resmi çektireli.
.Ben hayatımın tümü ile ilgili bir site yaparak bu tür resimleri orada yayınlayacaktım. Ancak resim Halim'den gelince bu blogda da yer vermeyi uygun buldum.
Ne dersiniz?

BOĞAZKALE'DEN GÖRÜNTÜLER ve Yazılıkaya

Küçük Hırka (hıra)-Yüksekyayla(Kıcık)-Boğazkale güzergahından Sungurlu'ya geçerken arabada ancak bu görüntüleri alabildik. Eğer imkanbulup durup çekse idik, sizlere tarihi mekanlardan farklı fotoğraflar uluşturmamız mümkün olabilirdi.Ancak ol uzun, direksiyonda Seyit Kaptan (Seyit Çavdar), minibüste bizi bekleyen 12 kişi vardı. Bizde onlara uyduk..       Posted by Picasa
YAZILIKAYA

Boğazkale

Tarih ismiyle Hattuşaş,

Döneminin cihan devleti Hitit İmparatorluğunun Başkenti





Hattuşaş ören yerin de başkentin sivil askeri ve dini yönetim birimleri.

Ticari alanlar tüm görkemi ile sizi bekliyor.

Gizliliğe büyük önem veren devlet yapısı içinde Surlarla çevrili devlet birimleri dışında dini alanda var

Hattuşaş ören yerinin 2 km. kuzeydoğusunda yer alan Yazılıkaya Tapınağı, bu dini alanın merkezi durumunda. Çevresinde ise din adamlarının yerleşim mekanları mevcut.

Her yıl büyük festivaller şeklinde imparatorluğun her yerinden gelenlerin katılımı ile gerçekleştirilen dini taplantların yapıldığı merkez, Yazılıkaya, önünde Hitit mimari özelliklerinin yansıtıldığı iki kaya odadan oluşmaktadir

Yazılıkaya Tapınağı’nin kayalığa yapılmış olan bu odaları "Büyük Galeri" (A odası) ve "Küçük Galeri" (B Odası) adıyla anılmaktadır

Ayrı bir girişi bulunan Küçük Galeri’yi girişin iki yanında bulunan aslan başlı, insan gövdeli, kanatlı cinler korumaktadir. Küçük Galeri'nin batı duvarında sağa doğru sıralanan on iki tanrı, doğu duvarında ise fotoğrafta görülen Kılıç Tanrısı ile Tanrı Sarruma ve himayesindeki kral IV. Tuthalia yer almaktadir.





      Posted by Picasa

Cinçakmak bölgesi-Boğazkele

        Posted by Picasa

KÖYÜN DELİKANLILARI!

1- Lakabı: Memmet Kağ Şerifin Hüseyin'in Memmet Buzağcıların Memmet Her ne kadar kendi anneside Necip Hoca'nın kızı Şerif hanım olsada, babasının adıyla yani Şerefin Hüseyin'in oğlu anlamana gelen Şerefin Hüseyinin Memmet olarak tarif edilir) Resmi İsmi: Mehmet Öztürk 2- Lakabı: Sadık Kağ veya Sadık Ağa Codunun Sadık Codarların Sadık Arif kağnın Memmedin Sadık Resmi İsmi : Sadık Çavdar 3- Salif Ağa Coddunun Salif Codarların Salif Arif kağnın Memmedin Salif Resmi İsmi: Salih Çavdar Posted by Picasa